Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0517-382141
  • info@braakfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0517-382141

Wat zijn de gevolgen van geen testament?

Een testament is niet verplicht, maar kan wel raadzaam zijn. Als bij overlijden blijkt dat er geen testament is, gelden namelijk de wettelijke regels.

In een testament leg je vast wat er met jouw bezittingen en schulden moet gebeuren na jouw overlijden. Hierin kun je bijvoorbeeld vastleggen wie jouw geld en jouw huis krijgt. Maar het niet hebben van een testament hoeft geen probleem te zijn, omdat er een wettelijk erfrecht is vastgelegd.

Als je geen kinderen hebt, worden de ouders en de broers en zussen de erfgenamen.​

 

Wie erft volgens het wettelijk erfrecht?

Zonder een testament gaan jouw bezittingen en schulden naar je partner en de kinderen. Het gaat in dit geval om de huwelijkspartner of je partner waar je een geregistreerd partnerschap mee hebt. Samenwoners erven dus niet van elkaar volgens de wettelijke regels. Als er geen partner is, zijn de kinderen de verkrijgers van de volledige erfenis. Als je geen kinderen hebt, worden de ouders en de broers en zussen de erfgenamen.

Kinderen nemen een bijzondere positie in

Bij het overlijden is de partner diegene die jouw bezittingen verkrijgt, maar ook de kinderen erven een deel. Alleen blijft het erfdeel van de kinderen bij de langstlevende partner. De kinderen krijgen dus een vordering op de langstlevende partner. Normaal gesproken krijgen de kinderen hun deel pas na overlijden van de langstlevende partner.

Waarom kunnen samenwoners niet zonder een testament?

Samenwoners erven wettelijk niet van elkaar. Dit kan grote gevolgen hebben na het overlijden van één van de twee partners. In dat geval gaan de bezittingen naar de wettelijke erfgenamen. Hierdoor kunnen er onwenselijke situaties ontstaan.

Voorbeeld:

Je woont samen en je koopt samen met je partner een huis. Beide zijn jullie voor 50 procent eigenaar. Kort na de aankoop kom je te overlijden. De helft van de woning komt in jouw nalatenschap terecht. De partner bezit nu samen met jouw nabestaanden de woning.

Een testament gaat voor op het wettelijk erfrecht

Het wettelijk erfrecht wordt grotendeels opzij geschoven door een testament. De wettelijke regels gelden namelijk alleen als er geen testament is. Toch blijven bepaalde wettelijke regels wel gelden. Je kunt jouw kinderen bijvoorbeeld niet volledig onterven.

Een notaris kan een testament afstemmen op jouw specifieke wensen. Het advies van een notaris is hierin belangrijk. Er zijn namelijk veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-12-2020. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.