Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0517-382141
  • info@braakfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0517-382141
10-07-2019

Nederland kent hoogste hypotheekschulden van Europa

Het CBS heeft Nederland vergeleken met andere Europese landen. Relatief weinig Nederlanders bezitten een huis, maar in hypotheekschulden zijn we kampioen.

Het CBS heeft zich voor het onderzoek gebaseerd op gegevens uit 2017.
Van alle Europese landen is het eigenwoningbezit in Roemenië het hoogst. Ongeveer 95 procent van de Roemenen woont in een eigen huis. Ook in andere Oost Europese landen woont meer dan 85 procent van de inwoners in een eigen huis.

Bijna 70 procent van de Nederlanders woont in een eigen huis

Nederland staat binnen Europa bijna onderaan het lijstje wat betreft het woningbezit. Alleen in Oostenrijk en Duitsland is het bezitten van een huis nóg minder gebruikelijk. In Duitsland bezit bijvoorbeeld ongeveer de helft een huis en de andere helft huurt een huis.

Wat vooral opvalt is het aantal huiseigenaren met een hypotheek

Van de Nederlandse huiseigenaren heeft de ruime meerderheid een hypotheek op het huis. Nog geen 70% van de gezinnen heeft hier een eigen woning. En van al die eigen woningen is 85% nog steeds belast met hypotheek. Een relatief klein deel heeft dus geen hypotheek. Uit onderzoeken uit het verleden bleek ook al dat de gezamenlijke hypotheekschuld in Nederland zeer hoog is.

Waar komt de hoge gezamenlijke hypotheekschuld vandaan?

De naar verhouding hoge schulden worden deels veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek. Tot 2013 werden er hoofdzakelijk hypotheken afgesloten waarbij er niet werd afbetaald op de hypotheek. Die hypotheekschulden nemen dus niet af (de aflossingsvrije hypotheek). In een relatief groot aantal gevallen wordt overigens via een afzonderlijke spaar- of beleggersrekening gespaard om op de einddatum die oude hypotheek toch nog in één keer af te kunnen lossen.

De moderne hypotheken kennen overigens wel een verplichte maandelijkse aflossing.  

De regeling van de hypotheekrenteaftrek is versoberd

Door de hoge hypotheekschuld loopt de Nederlandse schatkist jaarlijks ook veel belastinggeld mis. De huiseigenaren hebben namelijk onder voorwaarden recht op hypotheekrenteaftrek. De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kunnen ze aftrekken van hun belastbare inkomen, waardoor minder inkomstenbelasting verschuldigd is.

Er zijn door de overheid al maatregelen getroffen om die hypotheekrenteaftrek te versoberen. Het gaat onder andere om de volgende veranderingen in de regeling:

  • Voor nieuwe hypotheken heb je sinds 2013 alleen nog maar recht op hypotheekrenteaftrek als je ieder jaar voldoende afbetaalt op de hypotheekschuld;
  • Gerealiseerde overwaarde bij de verkoop van de eigen woning moet opnieuw worden geïnvesteerd als je weer een huis koopt. Doe je dat niet? Dat heb je over een deel van de betaalde hypotheekrente geen hypotheekrenteaftrek;
  • Huiseigenaren met een inkomen in de hoogste belastingschijf kunnen de hypotheekrente tegen een lager tarief aftrekken van het inkomen. Dat was tot voor kort tegen het hoogste belastingtarief

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens