Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0517-382141
  • info@braakfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0517-382141
02-07-2019

Verzekeraar Yarden in problemen

Enkele honderdduizenden klanten van Yarden die een uitvaartverzekering hebben bij het bedrijf, zullen de kostenstijgingen van de uitvaart waarschijnlijk zelf moeten gaan betalen omdat het bedrijf met financiële problemen kampt. 

Vanaf 1 januari 2020 wordt de waarde van 380.000 pakketpolissen bevroren. De verzekerden over wie het gaat, zijn daarover inmiddels door Yarden geïnformeerd. 

Wanneer de uitvaart na 1 januari 2020 duurder wordt - door bijvoorbeeld inflatie - wordt dit niet meer gedekt door de verzekering, hoewel dit in eerste instantie wel in de voorwaarden stond. 

Yarden doet dit onder druk van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verzekeraar heeft namelijk niet genoeg financiële buffers voor de financiële verplichtingen van het bedrijf.uitvaartverzekering

Kosten uitvaart flink gestegen

De financiële problemen bij Yarden zijn ontstaan door een pakket oude verzekeringen. In deze oude portefeuille zitten vooral naturapolissen die niet voor een bepaald bedrag verzekeren, maar een totaal pakket vergoeden. Ongeacht de kosten; zogeheten 'pakketpolissen'.

Maar sinds het afsluiten van die polissen zijn de onkosten voor een uitvaart flink gestegen. Wat voor de verzekeraar de eerste tegenvaller was. Een tweede tegenvaller was, dat de lage rente ervoor zorgde dat de beleggingsopbrengsten tegenvielen. Met als gevolg, dat Yarden op deze polissen nu moet toeleggen. Althans, dat is wat Yarden als reden aangeeft. Eerder probeerde Yarden deze polissen om te laten zetten, maar dit ging niet volgens de juiste voorwaarden.

Sparen voor hogere kosten

"De kosten van de producten en diensten in deze pakketten zijn de afgelopen jaren gestegen en zullen in de toekomst verder stijgen", aldus het bedrijf. "Daardoor komt Yarden in de toekomst voor hoge uitgaven te staan die niet kunnen worden betaald uit beleggingsopbrengsten of premies."

Yarden geeft klanten nu de keuze. Ze kunnen zelf gaan sparen voor eventuele hogere kosten, ze kunnen de polis opzeggen of ze kunnen niets doen en afwachten. Bij deze laatste optie wordt op het moment van overlijden in overleg gekeken naar de diensten en producten die kunnen worden uitgevoerd.

Advies

Ook hier blijkt weer, dat een goed sluitend verzekeringspakket alleen bereikt kan worden indien de risico's en omstandigheden voortdurend gemonitord worden.   

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens