Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0517-382141
  • info@braakfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0517-382141
27-06-2019

Aflossingsvrije hypotheek? Maak een aflosplan!

Heb je nog een aflossingsvrije hypotheek die je af wilt lossen vóór jouw pensioen? Maak een aflosplan om je doelen ook echt te halen.

Met de aflossingsvrije hypotheek houd je ook na 30 jaar na het aankopen van een huis een hypotheekschuld over. Een geringe schuld hoeft op zich geen probleem te zijn, maar in sommige gevallen is het volledig aflossen van de hypotheek wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld als het verlengen van de hypotheek niet mogelijk is, of door een daling van het inkomen na pensionering. Zo kan een pensioengat een aflossingsvrije hypotheek zelfs erg onwenselijk maken.
Je kunt besluiten om de huidige hypotheek over te sluiten en voor de nieuwe hypotheek te kiezen voor een andere hypotheekvorm, maar je kunt ook zelf een aflosplan maken.

Hoeveel moet je maandelijks of jaarlijks aflossen?

Het maken van een aflosplan is eigenlijk eenvoudig. Je weet de resterende looptijd van de hypotheek en je weet wat er nog afbetaald moet worden. Je hebt bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van 30.000 euro en nog een looptijd van 20 jaar. Dan kun je dus overwegen om iedere maand af te lossen: 30.000 / 240 = 125 euro per maand.
Banken hanteren vaak een minimumbedrag aan aflossing van bijvoorbeeld 1.000 euro. Spaar in dat geval maandelijks 125 euro op een speciale spaarrekening voor het aflossen. Zodra je 1.000 euro bij elkaar hebt, los je een deel van de hypotheek af.

Door aflossingen krijg je maandelijks meer te besteden

Het aflossen geeft een sneeuwbaleffect. Iedere aflossing zorgt voor een kleine daling van de hypotheeklasten, dus krijg je na iedere aflossing meer financiële ruimte om extra af te lossen. Alhoewel de dalingen van de maandlasten natuurlijk maar klein zijn.
Maar maandelijks meer te besteden hebben geeft je ook nog eens voldoening. Dit maakt het volhouden van het aflosplan eenvoudiger.

Houd rekening met tegenslagen

Er komen maanden waarin het mogelijk niet gaat lukken om het benodigde bedrag te reserveren. Loop je daar een keer tegenaan? Probeer dat dan de daarop volgende maand in te halen. Zo weet je zeker dat je het aflosplan volhoudt. Mocht er aan het einde van de looptijd toch een kleine hypotheek overblijven, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Maar probeer het aflosplan wel aan te houden.

Heb je recht op een lagere hypotheekrente?

Door aflossingen op de hypotheek kun je in bepaalde gevallen zelfs recht hebben op een lagere hypotheekrente. Dat komt doordat geldverstrekkers in de hypotheekrentes opslagen verwerken afhankelijk van het risico dat ze lopen. Bij een daling van de hypotheekschuld, daalt ook het risico. Wij kunnen voor jou uitzoeken of je recht hebt op een korting op de hypotheekrente.

Extra aflossen is niet altijd verstandig. Zeker in situaties waarbij sprake is van een spaarhypotheek is voorzichtigheid geboden. Spreek de aflosplannen daarom altijd eerst even met de hypotheekadviseur door.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens