Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0517-382141
  • info@braakfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0517-382141
09-05-2019

Huissleutel kwijt. Is de inboedel dan nog wel verzekerd?

Het overkomt iedereen weleens of zelfs vaak. Je bent één van de huissleutels kwijt. Meestal komt de sleutel wel weer terecht, maar wat als dat niet het geval is?

Een huissleutel ga je voorzichtig mee om. Want als de sleutel in verkeerde handen komt, geef je anderen de mogelijkheid om heel eenvoudig jouw huis binnen te komen. De meeste vinders van de sleutels zullen er geen misbruik van maken, en kunnen dat ook niet omdat ze niet weten bij welk huis de sleutel hoort. Maar wat als de gevonden of gestolen sleutel wel wordt gebruikt om jouw huis leeg te halen?

Ben je de sleutel kwijtgeraakt of is hij gestolen?

Het maakt een groot verschil hoe je de sleutel kwijt bent geraakt. Bij verlies binnen is het een kwestie van goed zoeken. Bij verlies buiten wordt de kans op het terugvinden al een stuk kleiner. Waarschijnlijk is het zoekgebied in dat geval te groot. En bij diefstal is het gevaar het grootst. Want sleutels stelen doet de dader met een reden, dus mogelijk weet de dief wie jij bent en waar je woont.

Doe aangifte van de vermissing of de diefstal

Het lijkt misschien overdreven, maar doe aangifte van de vermissing of de diefstal. Je mag geen wonderen verwachten, want ze gaan jouw sleutels hoogstwaarschijnlijk niet opsporen. Maar voor de opstalverzekering en de inboedelverzekering is het doen van aangifte belangrijk. Hiermee toon je aan dat je de huissleutel bent verloren. Meld het ook bij de verzekeraar. Mogelijk vergoeden ze de kosten van het vervangen van de sloten. Er kan ook een maximum bedrag voor het vergoeden van andere sloten in de voorwaarden staan.

Is oneigenlijk gebruik van jouw huissleutel verzekerd?

Of de inboedelverzekering en de opstalverzekering uitkeert is afhankelijk van de omstandigheden, maar inbraak zonder braaksporen kan voor de verzekeraar een reden zijn om niet uit te keren. Overigens wijken de standpunten van de diverse verzekeraars onderling sterk af. Overleg dus vooral bij vermissing van huissleutels.
De verzekeraar zal beoordelen wat je het beste kunt doen. Nog beter is om de opties met ons door te spreken. Als schakel tussen de verzekeraar en de klant kunnen wij overleggen met de verzekeraar wat je het beste kunt doen.
Zo zorg je er voor dat de afspraken concreet zijn. Ook voorkom je dat de verzekeraar later toch een ander standpunt inneemt als er misbruik wordt gemaakt van de vermiste of de gestolen huissleutel.

Uit voorzorg vervangen van de sloten is een ingrijpende en dure maatregel, maar kan wel noodzakelijk zijn. Maar als de verzekeraar de kosten ook nog geheel of voor een groot deel draagt is het een mooie oplossing.

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens