Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 0517-382141
  • info@braakfd.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

  •  0517-382141

Uw vermogen en de AWBZ

Hoe voorkomt u de AWBZ heffing?

Sinds 1 januari 2013 wordt bij de berekening van de AWBZ-zorgbijdrage niet alleen meer het inkomen in Box-1 van de inkomstenbelasting, maar ook 12% van het vermogen in box 3 meegenomen. Veel mensen vrezen nu, dat hun spaargeld, waarvoor ze hun hele leven zuinig hebben geleefd, bij de overheid terechtkomt in plaats van bij de kinderen of andere erfgenamen. Ook zijn zij bang in financiële problemen te komen als zij in een verpleeghuis terechtkomen omdat hun vermogen ‘vastzit’, bijvoorbeeld in een verhuurd pand.
Deze problemen kunt u voorkomen onder meer door het doen van een AWBZ-schenking vóór het einde van het jaar.

Wanneer u op die manier het box 3-vermogen vermindert, heeft dit namelijk invloed op de hoogte van de zorgbijdrage. De zorgbijdrage wordt berekend naar de stand van het  vermogen van twee jaar geleden. Dus in 2013 wordt de zorgbijdrage berekend over de stand van het vermogen per 1 januari 2011.

Schenken van maximaal eur.100.000
Van 1 oktober 2013 tot en met 31 december 2014 kan iedere Nederlander belastingvrij een bedrag van 100.000 euro schenken aan een ander, zolang de begunstigde het bedrag in de eigen woning investeert. Er hoeft geen familierelatie te zijn tussen de schenker en de begunstigde. Ook geldt er geen leeftijdseis voor de begunstigde.
Het is overigens niet verplicht om 100.000 euro te schenken; het mag ook een lager bedrag zijn. Wel geldt altijd de eis dat het geschonken bedrag in de woning moet worden geïnvesteerd.
Wilt u een bedrag schenken dat niet in de eigen woning van de begunstigde geïnvesteerd hoeft te worden? Dat kan, maar dan gelden de ‘normale’ schenkingsvrijstellingen (zie hieronder).

Het bedrag moet worden geïnvesteerd in de eigen woning van de begunstigde. Wat valt er onder investeren? Onder meer:

  • aankoop van een eigen woning
  • verbouwing van de eigen woning
  • aflossing van de eigen-woning-schuld (vaak is dit de hypotheekschuld)
  • aflossing van de restschuld van een eerder verkochte ‘eigen woning’.

De schenkingsvrijstelling kan gelijktijdig gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de toekomstige erfgenamen minder erfbelasting betalen. U hebt dan immers uw eigen vermogen (en daarmee de nalatenschap) verkleind?
Er zijn dan verschillende voordelen, zoals:

  • De nalatenschap is met (maximaal) eur.100.000 verkleind, zodat de erfgenamen later minder erfbelasting hoeven te betalen
  • De toekomstige erfgenaam heeft nu al plezier van het bedrag dat u schenkt, omdat hij bijvoorbeeld zijn hypotheek voor een deel ermee kan aflossen en daardoor lagere maandlasten heeft.
  • Uw vermogen is gedaald waardoor voor u ook de aanslag in de rendementsheffing (de oude 'vermogensbelasting') daalt. 

Schenken aan een goed doel in 2014
Hebt u geen erfgenamen, of hebt u uw erfgenamen al bevoordeeld, dan kunt u uw vermogen verder verlagen door een schenking te doen aan een goed doel.
Voor het schenken aan een goed doel (een algemeen nut beogende instelling) verandert er wat in 2014. Het schenken van een lijfrente (de afspraak met het goede doel dat u voor meerdere jaren een vast bedrag schenkt dat aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting) kan vanaf 2014 via een overeenkomst die een notaris dient op te maken, of via een overeenkomst die de Belastingdienst ter beschikking gaat stellen.

Vanaf 2014 moeten goede doelen op hun website verplicht een aantal gegevens publiceren. Hierdoor krijgt u onder meer inzicht in wie de bestuurders zijn, welke activiteiten het goede doel heeft ondernomen, hoe de financiële verantwoording in elkaar steekt en hoe het beloningsbeleid van het goede doel is.
Twijfelt u of de instantie die u wilt bevoordelen met een schenking wel een 'anbi' is (een Algemeen Nut Beogende Instelling) kijk dan op de website van de Belastingdienst.  

Of maak het uzelf nog gemakkelijker. En neem met ons contact op. Want ook dit hoort bij financiële dienstverlening. Ons vak.
En we zijn u nu eenmaal graag van dienst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-12-2013. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.